A FI relé kötelező eszköz

FI relé

FI relé

Az áram-védőkapcsoló kétségtelenül létfontosságú elem, aminek a másik ismert neve az életvédelmi relé, ami hűen utal az eszköz tényleges feladatára, vagyis az adott áramkör lekapcsolása a szivárgás esetén. Ezt még sok villanyszerelő FI relé néven is ismeri. Ez a szerkezet roppant sajátos és igen egyszerű működési elven alapszik, amivel természetesen a szakemberek tisztában vannak.

A funkcionálást tekintve tanácsos tudni, hogy a Kirchhoff csomóponti törvényből kiindulva, tehát 230 V illetve 400 V váltakozó áramú hálózatra alapozva, a fázisvezetőben fellelhető áram összege, a fogyasztón át a nulla vezetőben záródik.

Ez lehet az izzólámpa, vasaló vagy akármilyen elektromos kézi eszköz. Ha bármikor az áram összege eltér a nullától, akkor az több mint valószínű, hogy szivárgást jelent és ekkor a FI relé leállítja a teljes rendszert, még az áramütés bekövetkezte előtt. A FI relé beszerzése egyszerűnek számít az elterjedt jellege miatt és ezt a kelléket árusítja a www.villanykapcsolo.com webshop is.