A páratartalom: magas vagy alacsony?

Páratartalom

Amióta az eszünket tudjuk, állandó jelleggel próbáljuk megteremteni a kellemes légkört az otthonunkban. Ez számos módon érhető el, hiszen elég, ha a bútorokra vagy a díszítőelemekre gondolunk. Azonban, az otthon levegője is befolyásolhatja a hangulatot. A páratartalom sokak életét nehezíti meg azáltal, hogy túl magas vagy túl alacsony.

Mindkét véglet káros az emberi egészségre nézve. A túl magas esetében megjelenik a penész, ami köztudottan ártalmas a tüdőre. Számos esetben alakulhat ki emiatt asztma és egyéb légúti fertőzések. Viszont, ha a páratartalom túl alacsony, úgy a nyirokcsomók száradnak ki. Rengeteg esetben tapasztalják az emberek, hogy reggel, felkelés után száraz szájjal ébrednek.

Ehhez néha még torokkaparás is csatlakozik. Ez pontosan azért van, mert nincs elég nedvesség a levegőben. Mivel mindkét esetben a páratartalom nem a megfelelő szinten van, szükséges azt kordában tartani. Szerencsére napjaink modern világában ez könnyedén megoldható. Akár az internetről is megrendelhető a páramentesítő berendezés, ami megváltoztatja a mindennapokat.