A lakáshitel kamatok alakulása

Lakáshitel kamatok

A kamatok működési mechanizmusát nem mindig annyira egyszerű megérteni, mint ahogy azt az ember gondolná. Szerencsére a szakemberek teljes körű információval szolgálnak a lakáshitel kérdésben, így ennek keretében választ adnak a kamatok témakörét átszövő minden pontra.

A jelzalog.com weboldalon közzétett információk alapján, a hiteldíj két összetevőből áll, köszönhetően a 2015-ben kiadott FAIR banktörvény szabályozásának. Az alapnak mondható, úgynevezett báziskamat, ami a megállapításánál a kereskedelmi bankoknak iránymutatóként szolgál a Magyar Nemzeti Bank által felügyelt kamatmutató, tehát általuk is jóvá lett hagyva és hivatalosan közzé lett téve.

A második összetevőt is számon tartja az MNB, azonban itt nagyobb mozgásteret hagyott a pénzintézeteknek, így lehetséges az, hogy egy-egy lakáshitel felvételekor meglehetősen eltérő plusz költségekkel lehet találkozni. Az említett weblapon található egy online kalkulátor, ami iránymutatóként szolgálhat az aktuális lakáshitel ajánlatokat illetően.