A szerves trágya előnyei és hátrányai

Szerves trágya

Szerves trágya

A kerti növényeknek ugyanúgy szükségük van a tápanyag utánpótlásra, mint nekünk az evésre. A talajban jelenlevő szerves és szervetlen anyagok ugyanis idővel elhasználódnak, elfogynak. A tápanyag utánpótlás egyik legegyszerűbb módja a műtrágyázás.

Azonban ennél sokkal hatékonyabb és előnyösebb a szerves trágya használata. Miért? Egyrészt azért, mert ebben csak természetes anyagok találhatóak, amelyek a növények számára sokkal könnyebben felvehetők és hasznosíthatók. Ugyanakkor nem szennyezik a környezetet, a talajt és a vizeket.

Ugyanakkor a szerves trágya, nemcsak minden szükséges tápanyagot biztosít a növényeknek, de javítja a talaj szerkezetét és a vízgazdálkodását is. Szellősebbé, porhanyósabbá teszi a talajt és nem utolsósorban, kiváló táptalajt jelent a fontos mikroorganizmusoknak is.

A szerves trágya tehát szinte minden szempontból előnyösebb. Talán csak a körülményesebb kijuttatása a talajra az, ami inkább műtrágyák használata mellett szól, de érdemes időt és energiát áldozni rá, hiszen így egészségesebb növényeket termeszthetünk.