Az ideális nedvességtartalom a párásító készülékekkel elérhető

A túl alacsony páratartalom egészségtelen

A jóból is megárt a sok, mondja a magyar közmondás, de gyakran az sem jó, ha valamiből túl kevés van. A párásító készülékek arról gondoskodnak, hogy a lakásban vagy a szobában, ahová helyezzük, ideális legyen a levegő nedvességtartalma.

Miért szükséges ez? Egyszerűen azért, mert sem a túl magas, sem a túl alacsony páratartalom nem egészséges. A túl magas sajnos lehetőséget ad a gombák, a penész, a különféle vírusok és baktériumok megtelepedésére, amelyek előszeretettel támadják meg az emberi szervezetet és gyakran visszafordíthatatlan károkat okoznak. Az alacsony páratartalom pedig száraz levegőt eredményez, ami a légutakat terheli meg, sőt, akár szárazköhögés is kialakulhat miatta. A párásító készülékek optimális szinten tartják a szoba nedvességtartalmát, aminek köszönhetően a fent említett betegségek megelőzhetőek.

A szakemberek azon a véleményen vannak, hogy az ideális páratartalomnak 40 és 60 százalék között kell mozognia. Az ettől eltérő értékek már károsak, ezért mindenképpen ajánlott beszerezni a különféle párásító készülékek közül egyet, hiszen saját és családunk egészségét óvhatjuk meg.