Miért érdemes rendszeresen vérvizsgálat segítségével ellenőrizni a húgysav szintjét?

Húgysav

Húgysav

Mindannyian tudjuk, hogy a betegségek korai felismerése jelentősen javítja a gyógyulás esélyeit, a későbbi életminőséget. A vérből, de egyéb testnedvekből is számos biológiai, kémiai paraméter kimutatható, meghatározható, mérhető, ami a korai felismerést és a gyógyítást segíti. A húgysav a nukleinsavakat (DNS, RNS) felépítő purin vegyületek lebontási végterméke.

Az emelkedett húgysavszint ízületi problémákhoz, köszvényhez vezethet, de felhalmozódhat a vesékben, így vesekövet okozhat. Napjainkban egyre gyakoribb betegség a köszvény. Ez a betegség sokáig nem okoz tüneteket, rejtve marad. Amennyiben a családjában előfordult már ilyen betegség, akkor érdemes rendszeresen vérvizsgálat segítségével ellenőrizni a húgysav szintjét.

Így időben kezelhető, és elkerülhető, vagy csökkenthető az akut rohamok kialakulása. Mit jelent ez a betegség? Az ízületekben húgysavkristályok választódnak ki, rakódnak le, melyek gyulladást idéznek elő. Akut rohamot okozhat, amikoris jó közérzet mellett, hirtelen, sokszor éjszaka, fájdalmas ízületi gyulladás alakul ki duzzanattal, bőrpírral, melegséggel, akár lázzal is. Ez annyira fájdalmas lehet, hogy a takaró érintése is elviselhetetlenné válhat (podagra).

Általános, speciális és mikrobiológiai laborvizsgálatokat a MEDICOR Egészségközpontban is végeznek.