Mit kell tudni a lótápról?

Josera lótáp

A gazdák a lovaik etetésekor kötelezően figyelembe kell vegyék azt, hogy a gazdasági állatok közül a lovak emésztőrendszere a legérzékenyebb és a legsérülékenyebb.

Pontosan emiatt, a lótáp minőségére és mennyiségére nagyon oda kell figyelni. Ha egy kevésbé nívós táppal eteti az ember a lovát, és arról át akarja szoktatni az állatot egy jobbra, mindig egy vagy két hetes szoktatás után lehet a takarmányváltást megoldani. Persze nem csupán a lótáp színvonala a lényeges, hanem az egyéb eledlé is. A takarmányok minőségét nagymértékben befolyásolja az időben történő és szakszerű betakarítás, illetve a tárolás milyensége is nagyon fontos.

Az igazság az, hogy Magyarországon a szálastakarmányok tárolása sok helyen nem a legjobb. Ezért is döntenek sokan a lótáp mellett, ami, ha prémium kategóriás, csalódást biztosan nem fog okozni, és a ló már rövid idő után erősebb és egészségesebb lesz. A lótáp az egyéb takarmányok és kiegészítők csoportjába tartozik, míg a másik két kategóriát a tömegtakarmányok, abrakfélék teszik ki.