szürkehályog

Lehetséges a szürkehályog kezelése természetes módon? Mindenképp kell műtét?

Az életkor előrehaladásával jelentősen megnövekszik a szürkehályog (cataracta) kialakulásának esélye, tehát az első számú rizikófaktor az öregedés. Persze egyéb oka is lehet, de a lényeg az, hogy a betegség kezelése sem szemüveggel, sem gyógyszerekkel vagy szemtornával nem lehetséges, nem hoz eredményt. A szürkehályog csak műtéttel gyógyítható. Genetikai hajlam, zöldhályog, rövidlátás, a szem gyulladásos megbetegedése, sérülések, cukorbetegség, elhízás, autoimmun betegségek, napfénytől származó káros UV-sugárzás, dohányzás, alkoholfogyasztás miatt is kialakulhat a cataracta.

Márpedig, ha a szimptómák megjelentek, akkor számíthatunk arra, hogy át kell esnünk a műtéten. Bár ez egy hosszú évtizedekre visszanyúló múlttal rendelkező beavatkozás, mégis természetes, hogy a páciensek izgulnak a műtét előtt. Szerencsére, a drnagymihaly.hu weboldalon le van írva lépésről lépésre, hogy mi történik a beavatkozás alatt, így lélekben felkészülhetünk az operációra.

A szakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy az intézményben nyugodt körülményeket teremtsenek a betegnek. A szürkehályog műtét nem fájdalmas, a szemész szakorvosok hatásos szemcseppekkel végzik el az érzéstelenítést. Tudni kell, hogy különféle műlencsék léteznek, amelyek közül választhatunk. Ez a trifokális, a nyújtott, valamint az egyfókuszú műlencse. Szükség esetén mindegyik kombinálható tórikus vagyis cilinderes korrekcióval is. Talán a trifokális műlencse választásával járunk jobban, mert ennek segítségével távolra, középtávolságra és közelre egyaránt jól látunk majd.

A nyújtott fókuszú lencsék távolra és középtávolságra adnak jó látásélményt, de közelre továbbra is szükség lesz olvasószemüveg használatára. Míg az egyfókuszú, azaz monofokális műlencsék egy bizonyos fókusztávolságra képesek éleslátást biztosítani, a többi távolságra szemüveget kell viselnie annak a személynek, aki ezt a fajta műlencsét választja. Nyilván, a legtöbben úgy gondolják, hogyha már alávetik magukat a műtétnek, akkor hozzák ki belőle a lehető legtöbbet.