bonus malus besorolás

Mitől fontos a bonus malus fokozat lekérdezése?

A mindennapok során vannak, akik megelégednek a tömegközlekedés kínálta lehetőségekkel, míg mások kevésbé díjazzák az ezzel járó kötöttségeket, olykor kellemetlenségeket és inkább saját járművekben gondolkodnak. Tény, hogy motorral, személyautóval gyakran gyorsabban juthatsz el a kitűzött célig, de a fokozottan növekvő forgalomban a balesetek kockázata szintén jelentős. Napi viszonylatban rengeteg ütközésre van példa az utakon.

Nem véletlen, hogy kötelezővé vált a gépjármű felelősségbiztosítás megkötése. Ennek költségei több szinten változhatnak, aminek az egyik lényeges befolyásoló tényezője, hogy éppen milyen biztosítónál történik meg a szerződés aláírása. A díjak megszabását a bonus malus besorolás tudja még befolyásolni. Ez voltaképpen egy sajátos pontrendszer, aminek célja, hogy képet kapjon a biztosító az ügyfél addigi viselkedéséről. A baleset számával együtt, a malus szám nő, míg azok hiányában a bonus érték lép egyre feljebb.

Érdemes tehát minden újabb év indulásával tisztában lenni az aktuális értékszámokkal. Ezért is fontos a bonus malus besorolás lekérdezése. Erre esély kínálkozik a biztosítás felmondása során, a váltás előtt. Már csak azért sem árt ismerned a tényeket, mert van esély a besorolást visszaállítani egy alapértékre. Amennyiben egy koccanás esetén a kifizetett költségek visszatérítése megtörténik az intézmény felé, akkor megelőzhető a malus fokozat növekedése. Ezen kívül, a pontos szám függvényében előre kiszámítható, hogy mennyivel lesz drágább, esetleg olcsóbb a biztosítás végső díja.

A tudatosság szempontjából sem elhanyagolható, hogy képben legyél, mert lehet, éppen erre van szükséged a későbbiekben, a nagyobb figyelemmel történő közlekedéshez. A számok sohasem hazudnak, szokták mondani. Az ember könnyen elfelejtheti, milyen helyzetből indul neki egy újabb szezonnak, de a besorolás lekérésével azonnal tisztázódik az adott helyzet. Érdemes tehát arra törekednek, hogy minél kiegyensúlyozottabban és inkább lassabban vezess, mert ezzel sok felesleges kiadástól kímélheted meg magadat. Adj a biztonságra, mert az mindenképpen az előnyödre válik!