Az euró árfolyam, mint fontos gazdasági tényező

Euró árfolyam

Az Európai Unió hivatalos valutája, vagyis fizetőeszköze az euró. Az eurózónán kívül, ami a 28 tagállamból azt a 19-et jelenti, akik bevezették, további 6 ország hivatalosan, kettő pedig nem hivatalosan választotta fizetőeszközéül. Ennek tükrében megkérdőjelezhetetlen tény, hogy az euró árfolyam változásai sok millió ember életére vannak komoly hatással.

Bevezetéséről az 1992-es maastrichti szerződésben döntöttek és szigorú feltételeket szabtak, pontosan a stabilitás érdekében. Döntöttek az infláció és az éves költségvetési hiány mértékéről, az államadósság nagyságáról és az euró árfolyamának egy meghatározott sávban maradásáról.

Ennek a bevezetésnek a célja az volt, hogy az áruk, a személyek, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgását biztosítsák az országok között, tehát javítsák az egységes piaci működést. Ma már a világon a 2-ik legnagyobb forgalmat lebonyolító pénznem és tartalékvaluta lett, szorosan a dollár mögött. Az euró árfolyam viszonylagos stabilitása ellenére is sok ország visszautasította a hivatalos fizetőeszközként történő bevezetését.